Største hamburger'n jeg har sett! (01/02)

  I går var planen å slikke sol på Capital, mens tre av jentene (Stine, Helen og Elise) var fornuftige og ble på hotellet for å jobbe med skolearbeid. VI andre la oss ned på solsenga under skyene og ventet optimistisk på at sola skulle smette frem. Men neida, det tok ikke lang tid før vi måtte skyve solsengene under tak, for sol fikk vi i hvert fall ikke! Vi ringte sjåføren vår, men han var i kirken (vi skulle egentlig ikke bli hentet før halv 4), så tok litt tid før vi kom oss tilbake. Skolearbeid må jeg si er det siste som frister her nede, er en forferdelig byrde som henger over meg, men skal jeg overleve når jeg kommer tilbake, er jeg bare nødt til å benytte de dagene det er overskyet. Etter litt skolearbeid og middag, satt jeg ett par timer i senga og så på CSI NY. Deilig. Minner meg om mine og Asbjørns filmkvelder :) Drømte forresten at vi skulle "prøve" gifte oss i natt, Asbjørn. Haha vi var på skolen min (i halden), og det var liksom bare underholdning eller ett eller annet i den duren, og du og jeg ble tilfeldigvis plukket ut for å vise hvordan det foregikk. Og vi satt der begge og knelte i joggebuksa! Haha minner meg om hvor fisefin du er på å ikke gå utenfor leiligheten med joggebukse fordi det er så slæfsete! Hihi, Savner deg <3

   

  I dag må jeg bare innrømme at det var helt forferdelig å stå opp, hadde IKKE lyst, og det var jeg ikke alene om. Men når vi først kom oss til skolen, gikk dagen så det suste. Jeg hadde matte i dag, og Doreen er fornøyd med måten jeg får med meg elevene på. Haha, glemte å nevne at første timen jeg hadde matte, sa hun at "selv om jeg merker du ikke er så god i matte, er du veldig god til å lære bort" (bare på engelsk da). Hehe, godt med ærlige mennesker :)

   

  Etter skolen i dag dro vi til SOS barnebyer. Jeg hadde et bilde i hodet mitt om hvordan dette skulle være, men der tok jeg jaggu feil. Jeg så for meg en inngjerdning med små barn, møkkete, fillete klær og med fluene som svirret. Har vel fått dette bildet fra TV reklamene i Norge tenker jeg. Vel, var ikke akkurat sånn. Dette området er vel det fineste (borsett fra Capital hotel) stedet i Malawi jeg har sett hittil, med heller overalt, fint og frodig. Det var skoler med klasserom nesten som i Norge, der alle hadde pulter, bøker, og til og med spesial undervisning for de som trengte det. De var ca 40 elever i et klasserom, en stor kontrast fra ca 140 i den klassen vi har vært i på vår praksisskole. Det var et DIGERT område, en skoledel og en "boligdel". Jeg så for meg bare foreldreløse barn, men det var en stor landsby rett i nærheten der de fleste barna bodde, og som bare gikk på SOS barnbyer skolen. Mens i "boligområdet" bodde det foreldreløse barn i store hus, der de satt barna sammen til slags familier. De hadde "mødre", altså de som jobbet der, og det var 10 barn i hvert hus.  De hadde soverom, bad, kjøkken og stue, og blomstene var pent stelt utenfor husene. Kjempefint å se at alle pengene som blir sendt til Afrika har kommet til nytte!  Jeg må jo si at etter alt det fæle jeg har sett i slumområdene, der målet for hver eneste dag er å overleve, ble jeg litt tankefull etter dette besøket, på en litt rar måte. Det er ille å si det, men jeg synes nesten mer synd på de barna jeg har sett som HAR foreldre, enn disse som ikke har. De jeg har sett i landsbyen ved skolen vår har de verste fillene av klær på seg, er så sulte at de er oppblåste og  bor i bittesmå leirhytter uten en eneste seng, selv om de har foreldre. Sos barneby- barna har "mødre" til å passe på seg, de vet at de bor på et trygt sted der de får mat, seng, dusj og en "behagelig" skoletilværelse. Huff, så klart er det synd på disse også, det er ingen som ber om å være foreldreløse. Men det er i hvert fall rart og urettferdig å se på forskjellene her!

   

  Apropos mat, så er det en merkelig ting vi har stusset over i det vi kjører inn gjennom skoleportene om morgenen; Det sitter folk og selger godterier som ligger på et teppe på bakken. Dette er frokosten til mange av barna her, og flere unger går rundt og gomler på klisserier. Selveste "maten" dyrker familiene som oftest selv (mye mais), men godterier bruker de penger på å kjøpe??

   

  I dag skulle vi veksle fra Dollar til Kwatcha, og det foregikk slik: Alle jentene leverte 200 dollar hver seg, og sjåføren vår går inn i en liten privatbil der det sitter en annen mann. Etter 5 min, kommer vår sjåfør ut av bilen med en gigantisk bunke med penger, gjemt under skjorta. 500 kwatcha er ca 25 norske kr, og 100 dollar gir ca 16000 kwatcha. Og når de ikke har større lapper enn 500 lapper, så føler man at man bærer rundt på ille mye penger!

   

  I dag spiste vi litt tidligere, og jeg må si jeg var skeptisk til stedet utenifra. Men da vi kom inn, og jeg kjente at den første kelneren luktet parfyme, var stedet godkjent. Svettelukta er nemlig veldig utbredt her, så det var overraskende å kjenne noe som luktet godt. Ikke engang meg selv har luktet parfyme på over 2 uker! Mannen som eide stedet var overveldet av å se så mange jenter, og han var en søt gammel mann fra England, som hadde startet opp dette stedet. Vi kjøpte "London Burger", og det er det sykeste jeg har sett. Bare burgerkjøttet var nesten 10 cm tykt, og med brødet og alt tror jeg ingen i verden hadde klart å bite over den! Men veldig godt, så hit drar vi flere ganger. Huff, Asbjørn, jeg snakket om å bli tynn her nede, men det kan vi bare glemme. Har sikkert gått opp flere kilo allerede, og det klarer jeg i ett av verdens fattigste land? Er det mulig!

   

  Vel,vel, nå er det CSI mens jeg venter i spenning på tlf fra deg, Asbjørn! Savner dere masse der hjemme, er godt å ha så mange jeg er glad i som jeg kan glede meg til å se igjen :)

   

2 kommentarer

Mamma

01.feb.2010 kl.20:04

Hei Madeleine!

Må bare kommentere det forrige innlegget ditt. Jeg lo så tårene spratt og tenkte at det var passe typisk at du ble invadert av maur! Maria fikk skjelvinger da hun hørte om dette. Heldigvis er ikke disse småkrypene farlige, men det er det kanskje liten vits i å minne deg på...Det skulle tro du var i Amerika og ikke Afrika når du beskriver størrelsen på hamburgeren!

Så fint at SOS barnebyer ser ut til å fungere så bra!

Stå på med skolearbeidet!

Klemmer fra mamma

PS. Har tipset Ruth om bloggen din. Hun har skrevet til deg på forrige innlegg.

04.feb.2010 kl.09:53

seriøst? 10cm tykk burger??? NAMMEH NAM!!!! :D Høres digg ut :)

Synes det var spennende å høre om barnebyene. Har bar hørt om dem via TV og sånt, og de gir sjeldent et riktig inntrykk av hvordan det egentlig er på sånne steder.

det høres ut som om barna har det bra, og de fortjener intet mindre, mne det er trist å høre om forskjellene/kontrastene.... Men det går jo egentlig ikke an å sammenligne de som har foreldre med de barna som har vært heldige nok til å få plass i barnebyene... tenk på alle de foreldreløse barna som ikke har fått den gode skjebnen å få være i barnebyene. Dem er det sikkert nok av =/

*koseklems* fra meg :)

Skriv en ny kommentar

madeleinetrandem

madeleinetrandem

21, Moss

Jeg er en liten og energisk jente på 21 år. Bor i moss sammen med min kjære Asbjørn, og studerer i Halden for å bli lærer. Jeg har alltid vært veldig aktiv. Jeg jobber i klesbutikk og har spinningstimer på korpus, i tilleg til at jeg liker fart og spenning som ski, snowboard, wakeboard, sol og sommer, venner, hytteturer og ikke minst å kose meg sammen med verdens beste kjæreste! Må inrømme at jeg ikke er noe fan av blogging, men nå gjør jeg likevel et forsøk, da jeg skal til Malawi i 5 uker, og bl.a. har en svært engasjert mor som til en hver tid lurer på hva jeg gjør ;o)

Kategorier

Arkiv

hits