I dag ble en heks arrestert! (03/02)

Ja, faktisk, en heks! Nå skal dere få høre.  Siste timen vi var på skolen i dag fikk vi gå litt rundt i området sammen med lærerne våre. Først gikk vi til barnehagen, og noen av de minste var nok livredde for å se oss. Akkurat som jeg var da jeg så nissen for første gang da jeg var barn, er det nok rart for en treåring å plutselig se noen som ser så annerledes ut. Vi fikk se 3 år gamle barn introdusere seg selv  på engelsk, noe de har "pugget" i barnehagen: De sier på en rytmeaktig måte: Introduction. My name is ---, i live ---, i am -- years old osv. Kjempevakre unger, skal legge ut filmer/bilder når jeg kommer hjem (pga nettet).

 

Etter barnehagebesøket gikk vi forbi et fengsel. Det var bare et bittelite hus/bygning, der det satt flere mannfolk og hang utenfor. De var vist politi, selv om det ikke akkurat så sånn ut. Ut gjennom et lite vindu ganske høyt oppe på veggen ser jeg fingre som klamrer seg til gitteret. Jeg går nærmere, kjenner klumpen i halsen, og får øye på noen triste ansikter som gjerne vil titte ut på hva som skjer. Jeg får øyekontakt med han ene, og må bare snu meg rundt. Jeg spurte Doreen hva de satt inne for, og det kunne være alt mulig fra stjeling, voldtekt, slåssing, drap osv. Alle putta i samme bittelille rom på bare ett par kvadratmeter, og de er mellom 15 og 25 stk der inne, uten så mye som en do. Det sier jo seg selv hvordan tilstandene der inne må være da. Ikke får man satt seg ned sikkert, man tråkker rundt i hverandres møkk, og man får litt mat en gang om dagen for å overleve. Jaggu en kontrast til fengslene i Norge der man får eget rom med seng og do, lufteturer, mat og ikke minst utdanning. Verden er ikke rettferdig!

 

Plutselig kommer det en diger haug med mennesker, både barn og voksne, nesten løpende bortover veien mot oss/fengselet. Jeg begynner å bli vant til at vi er populære her, så innbilsk som jeg er trodde jeg først det var oss de skulle se på. Men stussa over at det var så mange voksne også, de pleier da ikke å være så ivrig. Så begynner jeg nesten å bli redd, og steller meg bak Doreen. Dette var mer som et oppgjør! De hadde med seg en dame, og de hadde alle kommet for å føre ho i fengselet. Ho var nemlig en heks! Doreen fortalte meg at ho for to dager siden hadde tatt med seg to barn fra landsbyen til sør-Afrika, og kommet tilbake igjen i går. Jeg skjønte ikke helt, mente ho med noe transportmiddel? Det hadde da gått innmari fort! Og hva hadde det med heksekunster å gjøre? Doreen forklarte at heksa hadde superkrefter, og at hun hadde "tryllet" dem til Sør-Afrika. Jeg viste ikke helt om jeg skulle le eller gråte, var i det hele tatt ganske sjokka over at de trodde på dette, men kom jo fort på at det er ikke SÅ lenge siden vi brant hekser på bålet i Norge også. Jeg fortalte at vi ikke trodde på hekserier i Norge, men at vi gjorde det for mange år siden. Kanskje en "pen" måte å si at jeg personlig mente dette er overtro på, da jeg sa at om ett par unger hadde kommet og fortalt foreldrene sine at en heks hadde trylla dem til Sør-Afrika og tilbake igjen, hadde foreldrene sagt "Nei nå har dere sett for mye på film!". Doreen lo, og vi snakket om hvor rart det er at vi bor på samme klode, men tror så mye forskjellig. Det er godt Doreen er så lett å prate med, føler liksom at jeg kan spørre om alt, at ingenting er tabu. Og det tror jeg jaggu ho føler også, for her om dagen spurte ho Cathrine om ho og kjæresten bodde sammen, og brått ploppa spørsmålene ut av ho; om de lå sammen? Haha, vi ble litt satt ut alle sammen, og svarte at det var normalt ja, selv om man ikke var gift. Og så spurte ho oss; OH, so you do sexual aktivities in the bedrom? You must teach me!", også holdt ho på å seg i hjel. Noen ble litt satt ut, jeg måtte bare le. Morsom dame:)

 

Det er mye overskyet om dagen. Har ikke fått sola meg på en uke, og jeg begynner å bli desperat. (Stakkars oss, det er store problemer vi har!) Det regner som oftest på natta, er lett skydekke eller litt sol mens vi er på skolen, og akkurat i det vi er ferdige og har gledet oss til å dra på capital, så kommer de svarte skyene. Men men, vi får tenke positivt, det er bedre at afrikanerne får dyrket man enn at vi blir brune!

 

I går på vei hjem fra skolen, dro vi innom tremarkedet igjen. Jeg møtte igjen de to jeg hadde gitt litt penger til sist vi var der. Han ene, en litt eldre mann som het Alex, var imponert over at jeg husket navnet hans, og han fortalte at barna hans hadde blitt så glad da han kom hjem med litt penger, at han gjerne ville gi meg en gave. Jeg fikk ett lite trefat, passe til å ha peanøtter på, men jeg stakk allikevel en pengelapp i hånda hans, da jeg viste at gaven var mer verdt enn det jeg hadde gitt ham sist. Jeg gikk videre bortover, og møtte på han andre jeg hadde snakket med sist. Broren hans var helt desperat i å selge meg en rotete tresak jeg kunne ha øredobber i, og trygla meg i å kjøpe. Han trua nesten med at hvis jeg ikke kjøpte, hadde han ikke penger for mat til familien. Jeg mister lysta på å gi når de tigger sånn, for det er det de fleste her bruker mot oss. Jeg føler meg skikkelig slem, men man kan ikke kjøpe/gi til alle, det nytter ikke. Broren hans stod bare ved siden av og smilte. Jeg forklarte ham at han burde lære av broren sin, og fortalte om hvor snill og lite masete han hadde vært sist, og at jeg da fikk LYST til å gi ham penger. Jeg gav han også tipset at vi nordmenn ikke liker å bli masa på, og at vi får mer lyst til å gi til en som ikke forventer det. Bløthjertet som jeg er, måtte jeg bare kjøpe denne dingsen , men han lovte å dele halvparten med broren og hans familie. Jeg fikk ikke gått mer enn en halv meter før neste selger kom og trygla meg om det samme. Huff, det er ikke lett. Mens jeg venta på de andre jentene, fikk jeg gitt samme skjenneprekenen til en gjeng med andre mannfolk. De masa høl i huet på oss, og jeg tok de til side og forklarte hvordan de burde oppføre seg. De tok hintet med en gang, og satt seg heller ned på fortauet for å lære meg et spill. Vi satt en halvtimes tid, og jeg slo ham! Da vi var ferdige, nevnte de ikke en eneste gang at jeg skulle kjøpe det, og som en stolt "lærer", gav jeg dem alle fem en hundrings hver. Det koster oss ingenting å gi bort litt her nede, en hundrings tilsvarer ikke mer enn 5 kr, men en femhundrings (25 kr) er en ukelønn, så det hjelper litt i hvert fall. Heidi og Kristin (lærerne fra kjølberg) fikk omvisning i dag, og bad om å få se byens fattigste strøk. Det var litt av en påkjenning. Jeg trodde områdene rundt skolen var noe av det verste, men det var vist bare en brøkdel av det. De hadde delt ut noe klær, og ungene hadde revet og kranglet om det. Heidi klarte ikke å holde gråten tilbake. De hadde betalt skoleplass for et helt år for 11 unger i dag, noe som til sammen kostet 3000 kwatcha - 150 norske kroner. Jeg skal ikke fortelle så mye mer om det i dette innlegget, for jeg skal sørge for å oppleve dette selv også!

 

På vei hjem fra tremarkedet, dro vi innom en skobutikk vi har vært litt nysgjerrige på. Sjårføren vår er så snill, han kjører oss frem til innganger så langt det er mulig, han løper rundt for å lukke opp dørene for oss, han er vår bodyguard på tremarkedet, og han virker rett og slett god tvers gjennom. Da vi var inne i butikken, gikk han bort til skohylla med pene mannesko, men gikk videre, da han sikkert tenkte at det var uaktuelt. Cathrine kom opp med en genial ide om å spleise på de skoa han så på, og vi 7 jentene betalte 1000 kwatcha hver oss, og han fikk seg ett par kjempestilige sko. 7000 kwatcha er nok ganske fine sko for en som ikke har så mye penger. Han viste ikke helt hvordan han skulle reagere stakkars, men han takket pent og smilte fornøyd. Det er jommenmeg sant at "den beste gleden man kan ha, er å gjøre andre glad".

 

PS: Mamma, du ville jeg skulle lære noe afrikanske sanger, og jeg er godt på vei. I går lærte de meg en sang om en hund som har spist en fisk, og at man må skjære den opp for å få den ut igjen. Haha, de holder på å le seg i hjel når jeg prøver å snakke på deres språk. Det er ikke lett, tro meg!

 

 

4 kommentarer

mamma

04.feb.2010 kl.18:34

Hei Madeleine!

Stakkars dame/"heks"! Det er visst best å oppføre seg pent når man er i Malawi. Å havne i fengsel høres ut som reine torturen.

Så fint at du gir noen nyttige tips til de som vil selge!! Men det spørs om du klarer å "oppdra" disse ivrige selgerne?!

Sjåføren deres høres utrolig snill ut. Det var veldig hyggelig gjort av dere å spandere på ham et par sko!

Gleder meg til å se bilder og film av både barnehage-og skolebarn!

Ønsker deg mye sol og gode opplevelser!

klemmer fra mamma

Mormor og Beste

04.feb.2010 kl.20:40

Hei Madeleine!

Det er så utrolig interresant å lese alt hva du skriver, og vi får liksom på en måte oppleve Malawi vi også. Det fengslet høres helt forferdelig ut. Vi skjønner at du får god kontakt med mennesker du treffer, og det liker de nok veldig godt. Sjåføren ble nok veldig glad for nye sko.

Her er det litt mindre kaldt nå, og i dag har vi gått oss en fin tur. Men sola gjemte seg her også i dag.

Håper på mere sol hos deg og et godt opphold videre med fine opplevelser.

Klem fra mormor og beste

Marianne G.L.

05.feb.2010 kl.23:12

Hei igjen snuppa mi!

dette var veldig morsomt å lese! Jeg er enig med dere om at det er rart at vi tror så mye forskjellig :)

I praksis har vi akkurat hatt om Norge under dansketiden, og da kom vi inne på det med heksejakt. Det er ikke lengesiden vi trodde på hekser selv, så det er ikke overaskende at de tror på det andre steder enda :) Vi får bare håpe at de får noe av den samme utviklingen som vi har hatt slik at man ikke er redd for at folk er hekser lenger. Det er ikke noe ålreit for noen egentlig. Hvem som helst kan bli anklaget for de villeste ting...

Fengselet hørtes akkurat ut slik jeg forestilte meg det fra før... er vel bare i norge at fanger får varme måltider, TV, seng, jobb og gratis utdannelse (og likevel er det klaging!) :p Mye derfor jeg ikke fikk veldig medfølelse for Moland og French i den Kongo-saken som har vært for ikke så lenge siden. Oppfører man seg mistenkelig i land med slike fengsler og rettssystemer, ber du om bråk >.< Da er det best å være ydmyk og turistaktig :P

Du skiller deg nok veldig ut der nede :) Gir mannfolk skjennepreken fordi de tigger, haha. Helt rått ^^ Det hadde jeg aldri turdt :p Veldig bra jobba da ^^ Og jeg tror han ble glad for en belønning for å ha tatt hintet :P

Og det var så koselig at dere kjøpte sko til bussjåføren! Han ble nok veldig glad :) Han hadde nok aldri hatt råd til dem selv.

Doreen høres forresten ut som ei ålreit dame, hehe. Hun virker interessert og forståelsesfull overfor vår kultur. Det har mye å si for hvordan hele opplevelsen i Malawi blir for dere :) Det må jo gå an å snakke og le litt av forskjellene mellom oss, spesielt når de kommer så tydelig frem! Hvis det blir tabu å snakke om sin egen kultur kan det skape det en dårlig stemning...

Gleder meg til neste innlegg! :D

PS: Vi savner deg masse, Kine, Linn og jeg. Vi snakker om deg hver dag :) Det var litt ekstra rart i dag. første tur til høgskolen uten deg i bilen.. Vi har noen flotte soloppganger nå, der himmelen først er rosa-lilla, og hvis det er litt skyer og sånt blir himmelen helt sølvaktig når sola kommer høyere opp! det er veldig vakkert å se på veien nedover :)

Maria

08.feb.2010 kl.10:54

Hei søss!

Nå sitter jeg på skolen og har lest bloggen din høyt for meg selv og Adele. Vi må jo le litt av deg da, du er noe for deg selv du. Der kommer en liten, blond normann og forteller mannfolka som bor der nede hvordan man oppfører seg. Hahah.

Jeg og Tobias så på en film igår om en som ble beskyldt for å være heks og ble brent på bål, huff, jeg tenkte liksom at sånt var på 1400-tallet jeg, men folk har visst ikke kommet over det greiene der enda.

Jaja, vet ikke helt hva jeg skal si jeg, innloeggene dine er morsomme og spennende, og det virker som du får litt av en opplevelse der nede. Gleder meg til du kommer hjem, da må vi få til å dra til Korketrekkeren/kino/fest osv :D

Kos deg videre, masse gla' i deg!

Skriv en ny kommentar

madeleinetrandem

madeleinetrandem

21, Moss

Jeg er en liten og energisk jente på 21 år. Bor i moss sammen med min kjære Asbjørn, og studerer i Halden for å bli lærer. Jeg har alltid vært veldig aktiv. Jeg jobber i klesbutikk og har spinningstimer på korpus, i tilleg til at jeg liker fart og spenning som ski, snowboard, wakeboard, sol og sommer, venner, hytteturer og ikke minst å kose meg sammen med verdens beste kjæreste! Må inrømme at jeg ikke er noe fan av blogging, men nå gjør jeg likevel et forsøk, da jeg skal til Malawi i 5 uker, og bl.a. har en svært engasjert mor som til en hver tid lurer på hva jeg gjør ;o)

Kategorier

Arkiv

hits